Criminele whales bezitten $25 miljard aan crypto

Onderzoek van Chainalysis laat zien dat 4.068 gevonden ‘criminele cryptowhales’ samen over $25 miljard beschikken. De data beschrijft het jaar 2021

Onderzoek van Chainalysis laat zien dat 4.068 gevonden ‘criminele cryptowhales’ samen over $25 miljard beschikken. De data beschrijft het jaar 2021.


$1 miljoen+

‘Criminele cryptowhales’ zijn in dit onderzoek particuliere wallets waar voor meer dan $1 miljoen aan crypto in zit en die minimaal 10% daarvan hebben ontvangen van adressen die worden geassocieerd met illegale activiteiten. Dus niet alle crypto die in de wallets zit, is ook afkomstig van illegale activiteiten.

Omdat alle transacties te volgen zijn op de verschillende blockchains, kan een flink deel van crypto die wèl afkomstig is van een illegale activiteit, bijvoorbeeld de Bitfinex-hack of een ransomware-aanval, goed in de gaten gehouden worden. Ook als de cryptovaluta jaren na dato of in heel veel kleine transacties in beweging komt.


Tijdzone Rusland

De criminele whales maken 3,7% uit van alle cryptowallets met een miljoen dollar of meer. Van al die wallets waar voor 10% of meer illegaal verkregen crypto in zit, is ook bekend waar die criminele crypto vandaan komt. Het grootste deel, namelijk 70,1%, is afkomstig van darknet markplaatsen of scams. Verder is een kwart van de crypto afkomstig van diefstal.

Chainalysis heeft bij 768 wallets genoeg activiteit waargenomen om een schatting te kunnen maken van de tijdzone waarin de eigenaar van de wallet zich bevindt. Toeval of niet, de tijdzones waar de meeste criminele whales zitten, beslaan een flink deel van Rusland.

Door dit soort data bij te houden en te analyseren, leveren on-chain onderzoeksbureaus een bijdrage aan het opsporen van de cryptobuit van hacks, scams, fraude en andere illegale activiteiten. Dat er een kans is dat gestolen funds ook echt teruggevonden worden, bewijst de vondst van de Bitfinex-crypto.CryptoCoinTalk houdt je dagelijks op de hoogte van de koersontwikkelingen in de markt. Wil jij meer leren over traden en technische analyse of wil je kant en klare calls volgen? Join dan ons Telegram kanaal en klik hier of bezoek onze website door hier te klikken.

CryptoCoinTalk logo white

CryptoCoinTalk. Het alles-in-1 platform om te beginnen met traden op de cryptomarkt.