Cryptohandel in Russische roebels zakt in, ECB toch bang

De Europese Centrale Bank waarschuwt steeds dat Russen cryptovaluta gebruiken om sancties van het Westen te omzeilen. Uit onderzoek blijkt iets heel anders.

De Europese Centrale Bank waarschuwt steeds dat Russen cryptovaluta gebruiken om sancties van het Westen te omzeilen. Uit onderzoek blijkt iets heel anders.


Sanctie-FUD

Christine Lagarde, voorzitter van de Europese Bank, heeft herhaaldelijk gezegd dat ze zich zorgen maakt dat Russen de opgelegde economische sancties ontwijken door cryptovaluta te gebruiken. Ze deed dit dinsdag tijdens de Innovation Summit van de Bank for International Settlements (BIS, de centrale bank van de centrale banken). On-chain onderzoeksbureau Chainalysis heeft onderzocht of dit gebeurt.

Op 7 maart was er inderdaad een piek in de handel van crypto tegen de Russische roebel. Het 24-uurs volume was toen $70 miljoen. Op 18 maart was het volume nog maar $7,4 miljoen. Dat zijn bedragen die niet wijzen op grootschalig gebruik van cryptovaluta om buiten de sancties om betalingen te kunnen doen met roebels. Ter vergelijking, er wordt dagelijks voor $20-40 miljard aan bitcoin verhandeld.


Crimineel gebruik ATL

Lagarde koos ervoor om dinsdag zonder context te wijzen op een piek in de cryptohandel met roebels. In dezelfde toespraak wees ze ook op crimineel gebruik van cryptovaluta.

“Dus is het een bedreiging? Ja. Is het… in het verleden een bedreiging geweest? Ja, want als je kijkt naar veel van de dubieuze transacties die plaatsvinden, veel van de betalingen voor criminele activiteiten die plaatsvinden, zeer vaak vind je wat crypto-activa, “zei Lagarde.

Uit eerder onderzoek van Chainalysis kwam naar voren dat het aantal cryptotransacties door criminelen juist een all time low hebben bereikt en nog maar 0,15% van het totaal uitmaken.CryptoCoinTalk houdt je dagelijks op de hoogte van de koersontwikkelingen in de markt. Wil jij meer leren over traden en technische analyse of wil je kant en klare calls volgen? Join dan ons Telegram kanaal en klik hier of bezoek onze website door hier te klikken.

CryptoCoinTalk logo white

CryptoCoinTalk. Het alles-in-1 platform om te beginnen met traden op de cryptomarkt.