Dollar cost averaging, goed idee?

Er zijn heel veel manieren om te investeren in cryptovaluta. Bij CCT leren we je hoe je actief kunt traden door risico’s te beheersen. Maar wat nu als je daar niet je hele cryptovermogen in wil steken? Is DCA dan een goed idee?

Er zijn heel veel manieren om te investeren in cryptovaluta. Bij CCT leren we je hoe je actief kunt traden door risico’s te beheersen. Maar wat nu als je daar niet je hele cryptovermogen in wil steken? Is DCA dan een goed idee?


Disclaimer

Dit is géén beleggingsadvies. We leggen alleen uit hoe DCA werkt. Crypto kan heel veel opleveren, maar je kunt ook een groot deel verliezen. Cryptovaluta zijn erg volatiel: de koersen schommelen hevig. Doe je eigen verdere onderzoek voor je begint.


Wat is DCA?

Dollar cost averaging (DCA) in crypto is het op vaste tijden kopen van cryptovaluta. Het doel is om geleidelijk aan een bepaald bedrag te investeren tegen een koers die dichterbij het gemiddelde in die periode ligt dan wanneer je de markt probeert te timen en probeert te handelen.

Wat je doet is dat je op vaste momenten, bijvoorbeeld eens per week, twee weken of per maand een aankoop doet. Als je dat een tijdlang volhoudt heb je soms tegen lage koers gekocht en soms tegen een hogere. Maar gemiddeld genomen is de kans groot dat je met de stijgende of dalende trend mee hebt gekocht.


Vaste hoeveelheid crypto kopen

Je kunt iedere keer dat je crypto koopt een vaste hoeveelheid van die cryptovaluta kopen. Bijvoorbeeld iedere week 0,01 ETH. Bij een koers van €2.500 ben je dan €25 kwijt, maar stijgt de koers een week later naar €3.200 dan kost je dat op dat moment €32. Afhankelijk van de koersschommelingen kost het je meer of minder fiatgeld (euro’s) om dezelfde hoeveelheid ether bij te kopen.

Het voordeel is dat je na een jaar 0,52 ETH hebt, ongeacht de koers. Het nadeel is dat je niet weet hoeveel euro’s je daar in een jaar voor opzij moet leggen. Als de bedragen per keer voor jezelf niet te groot zijn en je vooral graag een bepaalde hoeveelheid ETH wil inkopen, zou dit een idee kunnen zijn.


Vaste hoeveelheid euro’s besteden

Je kunt het ook andersom doen. Je koopt iedere keer voor een vast hoeveelheid fiatgeld (euro’s) aan cryptovaluta. In hetzelfde voorbeeld als hierboven zou je dan wekelijks voor bijvoorbeeld €30 aan ether kunnen kopen. Bij een lage koers krijg je wat meer ETH voor je euro, bij een hoge koers juist wat minder.

Het voordeel laat zich raden. Je weet precies wat je in euro’s gaat uitgeven aan het kopen van cryptovaluta. Het nadeel is dan dat je niet weet hoeveel ether je in een bepaalde periode bij elkaar hebt gespaard. Als je een bepaald deel van je vermogen in euro’s in cryptovaluta wil beleggen, is deze variant van DCA de moeite van het verder onderzoeken waard.


Tot slot

Welke manier van DCA je ook overweegt, ze hebben allebei als voordeel dat je zonder emotie kunt handelen. Je hoeft niet te balen van een ‘te dure’ aankoop, want de koers bepaalt het moment van kopen niet. Dat doet het bij actief handelen wel. Bovendien heb je minder last van schommelingen en hoef je de markt niet te timen.

Nadelen zijn er voor beide vormen van DCA ook. Hoe meer transacties je doet, hoe meer kosten je hebt bijvoorbeeld. Als je je totaalbedrag ineens inlegt, heb je over het algemeen minder transactiekosten. Nadeel ten opzichte van handelen op basis van technisch analyse is nog dat mogelijk minder winst maakt. Daarbij moet wel gezegd dat je dan eerst een structureel winstgevende handelaar moet worden.

En nogmaals, vat dit niet op als beleggingsadvies. Het is hopelijk duidelijk hoe DCA in de basis werkt, nu is het tijd voor verder eigen onderzoek.CryptoCoinTalk houdt je dagelijks op de hoogte van de koersontwikkelingen in de markt. Wil jij meer leren over traden en technische analyse of wil je kant en klare calls volgen? Join dan ons Telegram kanaal en klik hier of bezoek onze website door hier te klikken.

CryptoCoinTalk logo white

CryptoCoinTalk. Het alles-in-1 platform om te beginnen met traden op de cryptomarkt.