Douane Hong Kong arresteert twee verdachten in witwaszaak van $384 miljoen

Een 28-jarige vrouw en haar 21-jarige broer zijn door de politie van Hong Kong aangehouden op verdenking van witwassen met crypto. Naar verluid gaat het om een bedrag van $384 miljoen.

Een 28-jarige vrouw en haar 21-jarige broer zijn door de politie van Hong Kong aangehouden op verdenking van witwassen met crypto. Volgens het persbericht gaat het om een bedrag van $384 miljoen.

Geld via persoonlijke bankrekeningen

Op basis van niet nader gespecificeerde inlichtingen is de politie van Hong Kong gisteren het huisvan de vrouw en haar broertje binnengevallen. Het tweetal is gearresteerd, vanwege het “omgaan met eigendommen waarvan bekend is of waarvan redelijkerwijs kan worden aangenomen dat ze de opbrengst van een strafbaar feit vertegenwoordigen”. Ook wel bekend als witwassen, aldus de politie.

Uit onderzoek kwam naar voren dat het stel tussen mei en november 2020 bij verschillende banken persoonlijke rekeningen heeft geopend. De rekeningen zijn in combinatie met een cryptobeurs gebruikt om zo’n $384 miljoen wit te wassen. Terwijl het onderzoek nog loopt is het tweetal op borgtocht vrijgelaten.

Criminaliteit en nieuwe technologie

Criminelen zijn early adopters van nieuwe technologie. In het geval van crypto speelt mee dat soms anonimiteit wordt verondersteld en het zicht op cryptobeurzen niet altijd optimaal is. Afgelopen juni werden tijdens een grote politieactie bijvoorbeeld 1000 mensen opgepakt in China.

In Rotterdam werden in oktober 2020 twee mannen veroordeeld voor witwassen met crypto. Er werd €29 miljoen aan bitcoin in beslag genomen en gevangenisstraffen van 2 en 2,5 jaar uitgedeeld. In China is de strafmaat iets anders. Het tweetal uit Hong Kong hangt een boete van $5 miljoen boven het hoofd en maximaal 14 jaar gevangenisstraf.

Geef je crypto op voor de belasting!

We beschuldigen niemand van witwassen, maar wijzen graag op de plicht om voor de belastingaangifte inzicht te hebben in de stand van je crypto holdings op 1 januari om 0.00 uur. Vergeet niet screenshots te maken van je wallet(s) met oud en nieuw.CryptoCoinTalk houdt je dagelijks op de hoogte van de koersontwikkelingen in de markt. Wil jij meer leren over traden en technische analyse of wil je kant en klare calls volgen? Join dan ons Telegram kanaal en klik hier of bezoek onze website door hier te klikken.

CryptoCoinTalk logo white

CryptoCoinTalk. Het alles-in-1 platform om te beginnen met traden op de cryptomarkt.