Flinke koersstijging bitcoin na uitlekken informatie plannen Biden

De koers van bitcoin is vandaag 9,5% gestegen. De reden is een uitgelekte reactie van Janet Yellen op een langverwacht document van president Biden. Hoe zit dat?

De koers van bitcoin is vandaag 9,5% gestegen. De reden is een uitgelekte reactie van Janet Yellen op een langverwacht document van president Biden. Hoe zit dat?


Executive Order

De hele bitcoingemeenschap zit al weken te wachten op een document van Joe Biden, waarin regulering voor de cryptomarkt wordt beschreven. Het gaat om een zogenaamde ‘Executive Order’. Dat is een decreet, waarin de president binnen zijn bevoegdheden zaken kan regelen zonder naar het Congress te hoeven om er een wet van te maken. Het lijkt op een Nederlands Koninklijk Besluit.

Vandaag zou de dag zijn dat de excutive order wordt getekend en gepubliceerd door Biden. Gisteren lekte de reactie van de U.S. Treasury Secretary, minister van de Financiën, Janet Yellen uit. Een persbericht gedateerd op 9 maart (vandaag) kwam gisteren heel even online en werd toen snel weer verwijderd. Maar zoals dat gaat op internet, het was al ergens gearchiveerd.

De reactie van Yellen -en daarmee ook de executive order zelf- wordt goed ontvangen door de markt, getuige de stijging van bijna 10%.

Sleutelzin: “Deze aanpak ondersteunt verantwoorde innovatie die kan leiden tot substantiële voordelen voor het land, consumenten en bedrijven.”

Het wordt opgevat als een constructieve manier van reguleren die er niet op is gericht om cryptovaluta kapot te reguleren, maar juist om de kansen die het biedt op een (voor de Amerikaanse staat) verantwoorde manier te benutten.


Samenwerken

Yellen gaf verder aan dat er veel samenwerking nodig is. Om cryptovaluta goed te kunnen reguleren moeten allerlei betrokken diensten en instanties gecoördineerd samenwerken. Denk dan aan belastingen (IRS), ministerie van Financiën (Treasury), centrale bank en aanpalende instanties (Federal Reserve, OCC, SEC) en organisaties in de hoek van Justitie en politiediensten (DOJ, FBI, om er een paar te noemen.

“Financiën  zal samenwerken met collega’s van andere instanties om een rapport op te stellen over de toekomst van geld- betalingssystemen,” zegt de minister. “We zullen ook de Financial Stability Oversight Council (FSOC) bijeenroepen om de potentiële financiële stabiliteitsrisico’s van digitale activa te evalueren.” De FSOC is een overlegorgaan onder leiding van de minister van Financiën, waar bijvoorbeeld het rentebeleid wordt bepaald.


Op cryptotwitter werd op de uitgelekte reactie van Janet overwegend positief gereageerd. Cameron Winklevoss van cryptobeurs Gemini verwacht een positieve executive order op basis van de opmerkingen van Yellen. Hij wijst op de “gecoördineerde en integrale aanpak” en “ondersteuning voor verantwoorde innovatie.”CryptoCoinTalk houdt je dagelijks op de hoogte van de koersontwikkelingen in de markt. Wil jij meer leren over traden en technische analyse of wil je kant en klare calls volgen? Join dan ons Telegram kanaal en klik hier of bezoek onze website door hier te klikken.

CryptoCoinTalk logo white

CryptoCoinTalk. Het alles-in-1 platform om te beginnen met traden op de cryptomarkt.