Fundamentele analyse (FA). Hoe doe je dit? Investeren in nieuwe projecten.

Investeerders maken vaak gebruik van een fundamentele analyse om te bepalen of een project investeringswaardig is. Hieronder staat een handige checklist die je kunt gebruiken bij het maken van een fundamentele analyse.


Recentelijk hebben we een artikel gepubliceerd waarin we je meenemen hoe Technische Analyse (TA) werkt en hoe het komt dat je daar consistent succesvol winstgevend geld mee kan verdienen op de lange termijn. Met Technische Analyse maak je vooral gebruik van de grafieken. Een andere manier om geld te kunnen verdienen is door middel van Fundamentele Analyse (FA). Voordat je in een project investeert is het belangrijk om voldoende onderzoek te doen. Niet alleen zodat je voorkomt dat je in scams of waardeloze projecten investeert, maar ook zodat je vertrouwen kan blijven houden in je investeringen wanneer de markt ongunstig is. De cryptomarkt kan namelijk vrij volatiel zijn en jij moet je dan wel comfortabel kunnen voelen met je positie wanneer deze met tientallen procenten onderuit gaat. Investeerders maken vaak gebruik van een fundamentele analyse om te bepalen of een project investeringswaardig is. Hieronder staat een handige checklist die je kunt gebruiken bij het maken van een fundamentele analyse. Zorg ervoor dat je analyse in ieder geval deze aspecten bevat:

Use case en (financieel) toekomstperspectief

Welk probleem lost het project op en/of welke behoefte beoogt het project te vervullen? Wat houdt het probleem in? Is daar überhaupt wel blockchaintechnologie voor nodig? Wat zijn de korte en lange termijn doelen? Bestudeer de whitepaper van het project om hier alles over te leren. Deze is meestal te vinden op de website van het project. Handige websites om informatie over de projecten omtrent websites, social media, plekken waarop het verhandeld wordt, etc. te vinden zijn: www.coingecko.com en www.coinmarketcap.com. Kijk ook naar hoeveel geld ze hebben opgehaald (met bijvoorbeeld de private sales en de seed ronde) en of er jaarverslagen beschikbaar zijn. Ga na welke kosten ze maken en wat er aan geld binnenkomt. Is het project rendabel op de lange termijn of zijn ze sterk afhankelijk van gunsten en donaties? Dat zijn allemaal belangrijke factoren om rekening mee te houden.

Concurrentieanalyse en Unique Selling Point (USP)

Welke projecten worden gezien als concurrent en beogen hetzelfde probleem op te lossen of in dezelfde behoefte te voorzien? Wat zijn de sterke en zwakke punten van de verschillende partijen? Heeft het project een Unique Selling Point (USP) waarmee het zich van de concurrentie onderscheidt? Een suggestie: maak een SWOT-analyse van beide projecten en vergelijk ze.
Note: SWOT staat voor Strengths (sterktes), Weaknesses (zwaktes), Opportunities (kansen) en Threats (bedreigingen).

Het team en de partners

Wie zit er in de directie van het team en wat zijn hun expertises? Welke prestaties hebben ze geleverd in het verleden? Hebben die prestaties raakvlakken met het onderwerp waar ze zich nu op richten? Heeft het project noemenswaardige partners? Zijn het diepgaande samenwerkingen of is het slechts een kleine experimentele partnership en stelt het vrij weinig voor?

Website en social media

Zijn de website en social media pagina’s goed onderhouden? Zijn ze actief op social media? De meeste cryptoprojecten hebben ook een community op Telegram. De link naar de juiste groep is meestal te vinden op de website van het project. Let op! Pas op dat je niet in nepgroepen terecht komt waarin bijvoorbeeld private sale aanbiedingen worden gedaan (terwijl er wellicht helemaal geen investeringsronde gaande is). Altijd dubbel checken! Als je eenmaal in de juiste groep biedt dat vaak de mogelijkheid om contact te komen met één van de oprichters en/of andere teamleden die nauw bij het project betrokken zijn. Op die manier kun je kennis vergaren en je eigen netwerk vergroten. Super waardevol! Neem ook een kijkje op de sociale media van de directie en zoek naar interessante conversaties: komen ze betrouwbaar en diplomatiek over?

Tokenomics

Het is handig om een kijkje te nemen naar de “Token economics” van een coin. Hoeveel coins zijn er op dit moment in omloop? Hoeveel zijn/worden er in totaal gecreëerd? Over dit onderwerp kunnen meerdere artikels geschreven worden. Enkele belangrijke termen zijn: market cap, fully diluted market cap, allocation and distribution etc. Met name de token release van de seed investeerders, private sale investeerders en van het team zijn belangrijk om te weten. Als de tokens van het team zelf bijvoorbeeld na een maand al volledig beschikbaar komen, kan dat mogelijk leiden tot een dump op de investeerders. Daarnaast hebben teamleden dan ook geen motivatie om het maximale uit het project te halen. Als hun tokens voor een groot deel voor meerdere jaren vast blijven staan hebben ze er dus veel baat bij als het project goed presteert. Is dus automatisch ook een belangrijk argument voor jou als investeerder in datzelfde project.

Meningen van anderen

Het is altijd goed om naar meningen van anderen te luisteren, vooral van mensen die veel meer kaas van een specifieke materie hebben gegeten. Feit is nou eenmaal dat je niet van alles verstand kan hebben. Er zit een hele bak aan kennis op Twitter en ook op Telegram zijn er veel slimme koppen te vinden, als je maar goed genoeg zoekt. Join de telegram community van het desbetreffende project en monitor welke mensen veel onderzoek doen naar het project. Wellicht schrijven ze artikelen, creëren ze video’s of stellen ze vaak sterk inhoudelijke vragen in de community, waaruit je dus kan opmaken dat zo iemand diep in de materie zit. Ook YouTube staat tegenwoordig vol met informatieve video’s. Maar pas op, luister naar de feiten en laat je niet meeslepen in “de hype”. Hoe schreeuweriger de influencer en hoe heftiger de thumbnails, o.a. qua prijsvoorspellingen, moon, lambo en meer van dat soort elementen die jouw aandacht proberen te trekken, hoe lager de kwaliteit van de content over het algemeen. Deze influencers hebben vaak maar één doel en dat is zoveel mogelijk mensen overhalen om hun eigen investeringen aan te prijzen. En daarmee wordt er vooral positief over het project gepraat en worden negatieve aspecten achterwege gelaten. Dus houd dat goed in je achterhoofd en doe dus ten alle tijden ook zelf onderzoek, zodat jij achter jouw eigen investeringen staat!

Conclusie

Kortom, zorg dat je je ten alle tijden goed inleest en onder andere toetst op bovenstaande aspecten. Blind investeren op basis van wat je buurman of een random YouTuber jou vertelt is onwijs dom. Het is jouw geld, dus neem daar dan ook zelf je verantwoordelijkheid voor. Zorg dat je achter jouw eigen investeringskeuzes staat en neem dus de tijd om te leren over de projecten waar je mogelijk interesse in hebt. En als laatste willen we jou een hele belangrijke boodschap meegeven. Investeer niet meer dan dat je kan missen. Je moet bij elke investering de volgende afweging maken: “Als ik bedrag x kwijtraak kan ik dat missen”. Is het antwoord daarop ‘ja’, kun je dat investeren. Is het antwoord daarop ‘nee’ moet je je investeringsbedrag verlagen tot je wel ‘ja’ als antwoord kan geven.



CryptoCoinTalk houdt je dagelijks op de hoogte van de koersontwikkelingen in de markt. Wil jij meer leren over traden en technische analyse of wil je kant en klare calls volgen? Join dan ons Telegram kanaal en klik hier of bezoek onze website door hier te klikken.

CryptoCoinTalk logo white

CryptoCoinTalk. Het alles-in-1 platform om te beginnen met traden op de cryptomarkt.