Hoe verdeel je 96.000 bitcoin eerlijk?

Eergisteren werd bekend dat Amerikaanse politiediensten 96.000 bitcoin in beslag hebben genomen die in 2016 zijn gestolen van Bitfinex. Wat heeft dat voor gevolgen?


Eergisteren werd bekend dat Amerikaanse politiediensten 96.000 bitcoin in beslag hebben genomen die in 2016 zijn gestolen van Bitfinex. Wat heeft dat voor gevolgen?


Witwassen in praktijk

Het terugvinden van de gestolen bitcoin is een enorme klus geweest voor onder andere de FBI, Homeland Security en de Cyber Crime Unit van de IRS (de Amerikaanse Belastingdienst). De ruim 119.000 bitcoin is via duizenden transacties verspreid over honderden wallets, omgezet naar andere (privacy) coins, weer teruggewisseld. En dat alles met accounts op het darkweb of bij (Amerikaanse) exchanges onder een valse naam om het zicht op de buit zoveel mogelijk te vertroebelen.

In de verklaring van het openbaar ministerie wordt duidelijk hoe ingewikkeld het precies was. De meest versimpelde versie van het schema met de transactie ziet er zo uit, waarbij ‘VCE’ staat voor ‘Virtual Currency Exchang’ of centrale cryptobeurs.


Het stukje van ‘Victim VCE’ (Bitfinex) naar ‘VCE 1’ ziet er zo uit en dan is ook dat een sterk versimpelde weergave.


VS grote whale

Door deze enorme vangst is de Verenigde Staten in een keer een van de grootste bezitters van bitcoin. De VS staan bovenaan de landenlijst met Oekraïne op plek 2 met de helft minder bitcoin. En van alle entiteiten is de Amerikaanse overheid na Grayscale en MicroStrategy nu de grootste bitcoinwhale die er is met ruim $4 miljard aan bitcoin.

Vaak worden cryptovaluta die in beslag genomen zijn later weer geveild, net als auto’s, juwelen of andere goederen. Maar dan gaat het vaak om illegaal verkregen goederen, bijvoorbeeld een Bentley of Opel Ascona die is gekocht van witgewassen drugsgeld. Deze wallets met 96.000 btc zijn afkomstig van Bitfinex. De vraag is nu naar wie de bitcoin straks gaat als er een vonnis is.


Bitfinex of de klanten van Bitfinex?

David Silver is advocaat, gespecialiseerd in cryptofraude. Hij krijgt sinds het nieuws van de teruggevonden bitcoin talloze telefoontjes van mensen die claimen dat ze bitcoin zijn verloren tijdens de hack en ze nu terugwillen. In bitcoin.

Ambtenaren van het ministerie van Justitie hebben aangegeven dat ze een gerechtelijke procedure zullen opzetten voor slachtoffers om de gestolen cryptovaluta, die nu veel meer waard zijn in dollars, terug te vorderen.

Bitfinex heeft dinsdag een statement naar buiten gebracht met daarin het voornemen om “de juiste juridische procedures te volgen om ons recht op teruggave van de gestolen bitcoin vast te stellen.” De exchange is van mening dat het de klanten in de periode na 2016 allang gecompenseerd heeft voor het verlies van funds en lijkt niet van plan om bitcoins die ze terugkrijgen door te zetten naar gedupeerde klanten.

“De wereld is drastisch veranderd sinds 2016 en iedereen gaat aanspraak maken op deze nieuwe zak met bitcoins,” doet Silver een voorspelling die vast uitkomt.

Met het terughalen van de gestolen bitcoin is het verhaal van de Bitfinex-hack nog lang niet voorbij. En voorlopig blijft de Amerikaanse regering, of ze nu willen of niet, een van de grootste bitcoinwhales ter wereld.CryptoCoinTalk houdt je dagelijks op de hoogte van de koersontwikkelingen in de markt. Wil jij meer leren over traden en technische analyse of wil je kant en klare calls volgen? Join dan ons Telegram kanaal en klik hier of bezoek onze website door hier te klikken.

CryptoCoinTalk logo white

CryptoCoinTalk. Het alles-in-1 platform om te beginnen met traden op de cryptomarkt.