Invloed oorlog Rusland – Oekraïne op bitcoinprijs?

De aanval van Rusland op Oekraïne deed de koers van bitcoin vandaag zakken naar een dieptepunt van $34.322. Hoe nu verder?

De aanval van Rusland op Oekraïne deed de koers van bitcoin vandaag zakken naar een dieptepunt van $34.322. Hoe nu verder?


De koers van bitcoin zakte op de dag van de invasie van Rusland in Oekraïne met ruim 8% van $37.427 naar $34.322 om daarna weer wat op te veren. Wij noemen het ‘koersen onderuit door oorlog’ in de financiële markten wordt gesproken van ‘het inprijzen van het risico van geopolitieke onzekerheid voor de stabiliteit van financiële markten’. Wat wordt hiermee bedoeld?

In de periode sinds de all-time high van 10 november 2021 tot aan de invasie van vanochtend is de bitcoinkoers 45% gedaald. De spanningen tussen Rusland en Oekraïne (en de NAVO) liepen toen al op, maar over het algemeen wordt de daling voor een belangrijk deel toegeschreven aan het beleid van de Amerikaanse centrale bank, de Federal Reserve (Fed). Die is al geruime tijd bezig om de financiële markten te laten wennen aan het idee dat de stimulerende maatregelen (lage rente en opkoopprogramma’s) afgebouwd worden.


Grondstoffen duurder

De experts denken niet dat de Fed door de Oekraïense oorlog de geplande renteverhogingen allemaal terugdraait. Maar..“het is zeker zo dat er inflatiedruk ontstaat door een stijging van de grondstoffenprijzen. Rusland en Oekraïne zijn grote exporteurs van verschillende edelmetalen en landbouwproducten,” zegt Matthew Dibb van Stack Funds.

Dit is ook het lastige punt voor de Fed. Het wil misschien de rente nu wel laag houden, maar de inflatie stijgt door de oorlog misschien langere tijd harder dan gedacht. De olieprijzen schieten bijvoorbeeld al omhoog, hoewel die niet rechtstreeks in de berekening van inflatiecijfers zit.


Rente stijgt (minder)

Volgens Dibb is het dan ook niet de vraag of de Fed de rente op laat lopen, maar hoeveel de rente omhoog gaat.

Jeff Dorman van Arca, een cryptofonds, denkt dat het tempo waarin de rente wordt opgeschroefd omlaag gaat. “De geplande renteverhogingen gaan door.. hoogstwaarschijnlijk 2 à 3 verhogingen. Maar de verwachting van de markt van dit jaar 6 tot 9 verhogingen is onwaarschijnlijk.”

Ben Lilly, econoom bij datatradingbedrijf Jarvis Labs, denkt dat het conflict in Oekraïne de Fed ergens ook wel goed uitkomt.

“Er zijn minder ogen constant gericht op inflatie. De geopolitieke onzekerheid zou de uitgaven in het algemeen wat kunnen beperken,” zegt Lilly. “Het conflict zou de Fed misschien een beetje een aanwijsbare reden kunnen geven waarom de inflatie zo oploopt.”

Als de rente inderdaad minder snel oploopt dan nu de door de markt is ingeprijsd en als de geldverruimende maatregelen ook minder snel worden afgebouwd, zou dat gunstig kunnen uitpakken voor de koers van bitcoin.


BTC/USDT

TradingView Chart


Hoe ziet de bitcoinkoers er technisch uit? Op de daggrafiek is goed te zien hoe de bitcoinkoers aan de bovenkant liquiditeit heeft opgehaald en nu dus mogelijk bezig zijn aan een beweging naar de onderkant, richting die openstaande liquiditeit. Dit hoeft overigens niet in één beweging te gebeuren, dus we zouden mogelijk iets van herstel kunnen gaan zien voordat de weg omlaag wordt vervolgd. Shorts hebben op dit moment wel sterk de voorkeur (mits er een terugtest omhoog plaatsvindt). De low op $32.917 is belangrijk, want als dat niet wordt vastgehouden kunnen we serieus rekening gaan houden met $28.850 scenario’s.


Kortom, de Bitcoin koers ziet er vrij zwak uit en gezien de macro-economische situatie is dat niet helemaal vreemd natuurlijk. Wees vooral voorzichtig tijdens dit soort tijden en wees op extreme situaties voorbereid. Trade safe!CryptoCoinTalk houdt je dagelijks op de hoogte van de koersontwikkelingen in de markt. Wil jij meer leren over traden en technische analyse of wil je kant en klare calls volgen? Join dan ons Telegram kanaal en klik hier of bezoek onze website door hier te klikken.

CryptoCoinTalk logo white

CryptoCoinTalk. Het alles-in-1 platform om te beginnen met traden op de cryptomarkt.