Miljarden aan criminele cryptovaluta gevonden na onderzoek in VK en VS

In de afgelopen vijf jaar hebben politiediensten in het Verenigd Koninkrijk voor £322 miljoen ($435 miljoen) aan cryptovaluta geconfisqueerd. Hiervan was 99,9% bitcoin. Chainanalysis maakte vandaag bekend dat ze in 2021 $14 miljard aan crypto hebben gevonden dat geassocieerd wordt met criminele activiteiten.

In de afgelopen vijf jaar hebben politiediensten in het Verenigd Koninkrijk voor £322 miljoen ($435 miljoen) aan cryptovaluta geconfisqueerd. Hiervan was 99,9% bitcoin. Chainanalysis maakte vandaag bekend dat ze in 2021 $14 miljard aan crypto hebben gevonden dat geassocieerd wordt met criminele activiteiten.


Politie VK probeert de techniek te snappen

De in beslag genomen crypto is volgens de politie van het VK nog maar het topje van de ijsberg als het gaat om het gebruik van crypto in het criminele milieu. Het is moeilijk om onderzoek te doen naar crypto, vanwege verschillende wettelijke beperkingen.

Hoofdinspecteur van de recherche van Manchester, Joseph Harrop geeft aan dat de politiediensten überhaupt een achterstand in te halen hebben. Er worden burgers ingehuurd door de recherche om uit te leggen hoe de technologie werkt.

Gary Cathcart van The National Crime Agency: “We zitten een beetje in dezelfde situatie als met cash geld, 20 jaar geleden. We hebben niet de wettelijke mogelijkheden om het [crypto, red.] zomaar in beslag te nemen.”


Chainalysis (VS) vond $14.000.000.000 aan illegale transacties

Data-onderzoeksbureau Chainalysis maakte een voorpublicatie van hun on-chain onderzoek naar criminele cryptotransacties openbaar. Daaruit blijkt dat het in 2021 voor $14 miljard aan transacties heeft blootgelegd die worden gelieerd aan illegale activiteiten.

Het gaat dan bijvoorbeeld om handel via het darknet, gestolen cryptotegoeden of financiering van terroristische activiteiten. Het grootste aandeel hebben echter scams, $7,8 miljard in 2021. En binnen de categorie scams, vindt een aanzienlijk deel van de oplichterij ($2,8 miljard) plaats via zogenaamde rug pulls.

“Ontwikkelaars bouwen iets wat lijkt op een legitiem cryptovalutaproject. Ze doen dus meer dan alleen een wallet opzetten om cryptovaluta te ontvangen voor bijvoorbeeld frauduleuze investeringsmogelijkheden en verdwijnen vervolgens met het geld van investeerders,” aldus het rapport van Chainalysis.


Relatief klein probleem


bron: https://blog.chainalysis.com/reports/2022-crypto-crime-report-introduction/


Een belangrijke kanttekening bij deze berichten is dat het aandeel van aan criminaliteit gelieerde transacties in relatieve zin nog nooit zo klein was. De $14 miljard van Chainalysis is slechts 0,15% van het totale transactievolume in de cryptomarkt. De cryptomarkt als geheel groeit veel harder dan het criminele deel ervan. We maakten een all time low mee als gaat om dit soort betalingsverkeer. Een verklaring zou kunnen zijn dat de transparantie van veel blockchains crimineel gebruik steeds minder aantrekkelijk maakt.CryptoCoinTalk houdt je dagelijks op de hoogte van de koersontwikkelingen in de markt. Wil jij meer leren over traden en technische analyse of wil je kant en klare calls volgen? Join dan ons Telegram kanaal en klik hier of bezoek onze website door hier te klikken.

CryptoCoinTalk logo white

CryptoCoinTalk. Het alles-in-1 platform om te beginnen met traden op de cryptomarkt.