Onnodig heftig Amerikaans wetsvoorstel tegen cryptobedrijven

Senator Elizabeth Warren heeft een voorstel ingediend dat er op gericht is om alle Amerikaanse spelers in de cryptomarkt te verplichten om alle Russen te blokkeren. Nadat ze uitgelegd kreeg dat cryptovaluta geen middel zijn om sancties te ontlopen.

Senator Elizabeth Warren heeft een voorstel ingediend dat er op gericht is om alle Amerikaanse spelers in de cryptomarkt te verplichten om alle Russen te blokkeren. Nadat ze uitgelegd kreeg dat cryptovaluta geen middel zijn om sancties te ontlopen.


Vragen, maar niet luisteren

Een deel van het Amerikaanse Congres heeft het idee dat het gebruik van cryptovaluta een goed middel is voor gewone en rijke Russen om de sancties tegen Rusland te ontlopen. Spreekbuis van deze groep politici is senator Elizabeth Warren.

Tijdens een hoorzitting van het Congres stelde ze mede-oprichter van Chainalysis Jony Levin de vraag of een oligarch die bijvoorbeeld een miljard dollar wil witwassen om de sancties te ontlopen dit kan doen door crypto te gebruiken. En of het gemakkelijker is om de sancties te ontlopen als de miljardair uit het voorbeeld ‘chain hopping’ (gebruik van verschillende cryptovaluta van verschillende blockchains), het opdelen in veel kleine transacties en mixers gebruikt.


Kijk zelf hoe Levin hier antwoord op geeft en heel rustig blijft als Warren duidelijk iets anders wil horen.


Wetsvoorstel

Dit zou heel grappig zijn als er niet een dag later een wetsvoorstel op tafel ligt met verregaande gevolgen voor de cryptosector.

Onder leiding van Warren is de ‘Digital Assets Sanctions Compliance Enhancement Act’. De kern van dit voorstel is dat de president de opdracht krijgt om “iedere buitenlandse persoon” op te sporen die een crypto exchange heeft of op een andere manier cryptotransacties faciliteert en die ook het ontduiken van sancties heeft ondersteund.

Het voorstel gaat tamelijk ver en zou tot gevolg kunnen hebben dat cryptobeurzen die in de VS opereren verplicht worden om transacties met Russen (welke dan ook) te blokkeren met het risico dat de beurs wordt gesloten.

Coincenter, een crypto onderzoeks- en lobbybureau, vindt het voorstel gevaarlijk en opportunistisch. Het helpt niet om te voorkomen dat Rusland de oorlog kan financieren. Sterker nog, het kan Russen die tegen de oorlog zijn verder in het nauw brengen.

“We zijn er sterk op tegen dat het Congres onterechte zorgen over sancties gebruikt om onredelijke en ongrondwettelijke beperkingen op te leggen aan het crypto-ecosysteem,” besluit Coincenter.CryptoCoinTalk houdt je dagelijks op de hoogte van de koersontwikkelingen in de markt. Wil jij meer leren over traden en technische analyse of wil je kant en klare calls volgen? Join dan ons Telegram kanaal en klik hier of bezoek onze website door hier te klikken.

CryptoCoinTalk logo white

CryptoCoinTalk. Het alles-in-1 platform om te beginnen met traden op de cryptomarkt.