Powell van de Fed noemt grote rentestijging als optie voor mei

Jerome Powell heeft tijdens een bijeenkomst aangegeven dat wat hem betreft de optie van een grote rentestijging “op tafel ligt.” De FOMC komt in mei bij elkaar om over dit onderwerp te praten.

Jerome Powell heeft tijdens een bijeenkomst aangegeven dat wat hem betreft de optie van een grote rentestijging “op tafel ligt.” De FOMC komt in mei bij elkaar om over dit onderwerp te praten.


0,5% verhoging is optie

Jerome Powell sprak tijdens een panelbijeenkomst van het IMF. Hij gaf aan dat het verhogen van de belangrijkste Amerikaanse rente door de Federal Reserve met 0,5% wat hem betreft een bespreekbare optie is. Een dergelijke verhoging “ligt op tafel” voor de komende vergadering van Federal Open Market Committee (FOMC).

Een half procent is een grote sprong. Normaal gesproken wordt de rente door de Fed verhoogt in stappen van 0,25%. Maar dit zijn dan ook geen normale tijden, de inflatie in de VS was in maart 8,5%. Dat is het hoogste percentage in 40 jaar en deze uitspraak moet laten zien hoe serieus de Fed werkt aan het beteugelen van de inflatie.

De aankondiging van een mogelijke grotere rentestap volgt op het besluit van de FOMC in maart om de rente te verhogen met 0,25%. Daar schreven we toen ook een artikel over.


Prijsstabiliteit essentieel voor Fed

Powell nam deel aan een panelgesprek van het IMF waar ook Christine Lagarde van de Europese Centrale Bank aan deelnam en vertegenwoordigers van onder andere Indonesië en Barbados.


Het is “absoluut essentieel om de prijsstabiliteit te herstellen”, zei Powell. “Het kan zijn dat de werkelijke [inflatie] piek in maart was, maar dat weten we niet, dus we gaan er niet op rekenen”, voegde hij eraan toe.


Laatste publieke optreden voor mei

De FOMC komt in mei bij elkaar. Na afloop van de vergadering zal Powell een persconferentie geven en vragen beantwoorden over de verklaring die wordt afgegeven. Het is gebruikelijk dat er voorafgaand aan de FOMC-vergadering een periode van radiostilte in acht wordt genomen. Leden van de FOMC worden dan geacht geen uitspraken te doen over de economie of rentetarieven.CryptoCoinTalk houdt je dagelijks op de hoogte van de koersontwikkelingen in de markt. Wil jij meer leren over traden en technische analyse of wil je kant en klare calls volgen? Join dan ons Telegram kanaal en klik hier of bezoek onze website door hier te klikken.

CryptoCoinTalk logo white

CryptoCoinTalk. Het alles-in-1 platform om te beginnen met traden op de cryptomarkt.