Verhoogt Amerika de rente vandaag?

De Amerikaanse centrale bank vergadert deze week weer. De verwachting is dat er een begin wordt gemaakt met het afbouwen van de steunpakketten van de afgelopen jaren.

De Amerikaanse centrale bank vergadert deze week weer. De verwachting is dat er een begin wordt gemaakt met het afbouwen van de steunpakketten van de afgelopen jaren.


Centrale bank vergadert, markt houdt adem in

Gisteren en vandaag vergadert de Federal Open Markt Committee (FOMC) over het monetaire beleid van de Verenigde Staten. Centraal staat de vraag op welke manier de steunpakketten van de afgelopen jaren afgebouwd gaan worden. De rente is laag gehouden en de geldvoorraad is verruimd. De financiële markten in de VS en de rest van de wereld kijken uit naar wat er na afloop van de vergadering wordt gemeld tijdens de persconferentie. Die is om 19.00 uur, onze tijd.

De vergadering gaat niet alleen over renteverhoging. Het gaat er ook om welk perspectief er wordt gegeven op de economie. Hoe kijkt de Federal Reserve (Fed), de Amerikaanse centrale bank, tegen de hoge inflatie aan? Wordt er al een begin gemaakt met het afbouwen van de opkoopprogramma’s van obligaties?


Scenario’s Wall Street

De markt is er collectief van overtuigd dat er vandaag een renteverhoging van 0,25% wordt aangekondigd. Waar het om gaat, is wat er daarna gebeurt. Er is heel veel onzekerheid in de vorm van hoge inflatie, geopolitieke spanning en vertraagde economische groei.

Gaat de Fed voorzichtig te werk? Dat betekent bijvoorbeeld dat de rente minder snel oploopt. Goed voor schuldposities, maar minder goed als je wil dat de inflatie daalt. Bij een agressievere benadering laat de Fed de rente sneller oplopen. Het risico is dan dat je als centrale bank wel de inflatie beteugelt, maar ondertussen de economie niet op gang komt.

Wall Street houdt rekening met een scenario dat ‘voorzichtig agressief’ is. Dus wel renteverhogingen voor dit jaar, maar niet teveel.

“Onze verwachting is dat de Fed voorzichtig agressief zal zijn en verrassingen wil voorkomen die de onzekerheid en volatiliteit in de markt versterken,” zegt Krishna Guha van adviesbureau Evercore ISI.


Q&A

Vanavond om 19.00 uur weten we meer. Dan is er een persverklaring beschikbaar en kunnen vragen worden gesteld aan de voorzitter van de Fed, Jerome Powell. Naar verwachting zal hij ook vragen krijgen over het afbouwen van de opkoopprogramma’s, ook wel het verkleinen van de balans genoemd of ‘quantitative tightening’.

“Het verkleinen van de balans zal waarschijnlijk besproken worden, maar door de toegenomen onzekerheid denken we dat de uitgangspunten pas in mei of juni worden aangekondigd,” zegt analist Hollenhorst van Citibank.


Bitcoin

Ondertussen zijn de cryptomarkten in afwachting van de uitkomsten van de vergadering van de FOMC. Het wordt interessant om te zien hoe er wordt gereageerd en aan welke kant van de range, waar we al een tijdje in zitten, de koers gaat uitbreken. Welke kant het ook op gaat, het zal vast met flink wat volatiliteit gepaard gaan.CryptoCoinTalk houdt je dagelijks op de hoogte van de koersontwikkelingen in de markt. Wil jij meer leren over traden en technische analyse of wil je kant en klare calls volgen? Join dan ons Telegram kanaal en klik hier of bezoek onze website door hier te klikken.

CryptoCoinTalk logo white

CryptoCoinTalk. Het alles-in-1 platform om te beginnen met traden op de cryptomarkt.