Waarom daalt bitcoin? En wat kunnen we verwachten?

De bitcoinkoers laat vooral rode candles zien in april. Sinds het begin van de maand staan we 10% in de min. Welke oorzaken zijn er aan te wijzen vanuit de macro-economische situatie en wat valt er vanuit technische analyse te zeggen?

De bitcoinkoers laat vooral rode candles zien in april. Sinds het begin van de maand staan we 10% in de min. Welke oorzaken zijn er aan te wijzen vanuit de macro-economische situatie en wat valt er vanuit technische analyse te zeggen?

Sterke dollar, crypto zwak

De Luna Foundation Guard blijft maar kopen en heeft inmiddels zo’n 40.000 bitcoin in kas ter ondersteuning van hun stablecoin UST. Toch daalt de bitcoinkoers in april voornamelijk. Volgens Noelle Acheson van Genesis Global heeft dat onder andere te maken met professionele beleggers die vooral kijken naar de politieke en economische toestand van de wereld.

“De kracht van de dollarindex (DXY) veroorzaakt het deels, maar in het algemeen is het vooral onzekerheid over de markt, bezorgdheid over macro-omstandigheden en focus op wat de rentetarieven gaan doen,” zegt Acheson.

De dollarindex is de waarde van Amerikaanse dollar ten opzichte van een aantal grote andere valuta’s, zoals de yen, euro en pond. Die is sinds het begin van het jaar al 4,3% gestegen. Traditioneel betekent een krachtige DXY een zwakke bitcoin en andersom.

Politieke en economische onrust slecht voor crypto

Het andere deel van het verhaal, volgens Acheson, zijn de politieke en economische omstandigheden. Politiek is er onzekerheid ontstaan, afgelopen weekend zijn uit de eerste verkiezingsronde de zittende president Macron en de extreem-rechtse Le Pen als kandidaten naar voren gekomen. Zij gaan over twee weken uitmaken wie de volgende president van Frankrijk wordt. Een mogelijk extreem-rechtse Franse president kan zorgen voor instabiliteit in Europa en dat maakt markten nerveus, en partijen zijn daardoor minder bereid om risicovolle assets te kopen, zoals bitcoin.

Uiteraard draagt de situatie in Oekraïne nog veel meer bij aan de politieke onrust. De oorlog heeft daarnaast economische gevolgen. Marktpartijen anticiperen op de toegenomen inflatie en in het verlengde daarvan de beperkte mogelijkheden van de centrale banken (de Fed voorop) om die te beheersen met renteverhogingen. Ook dat doen ze door minder risicovolle posities aan te gaan.

“En met zoveel onzekerheid en nervositeit, vooral gezien de historische volatiliteit van cryptovaluta, kiezen macro-investeerders ervoor om af te wachten tot er voldoende signalen zijn om met enige overtuiging in te stappen”, zegt Acheson.

BTC/USDT

De Bitcoin koers ziet er niet sterk uit. Zoals al vaker in onze content benoemd, als Bitcoin echt sterk is geeft de koers weinig kans om in te stappen. Over het algemeen is het geen sterk teken als Bitcoin netjes alles terugtest. Enige voorzichtigheid is dan ook geboden als we de higher low op de $39.671-$37.760 gaan opzoeken. Dit is tevens ook de ‘last line of defense’ voor de korte en middentermijn bullish thesis. Als we onder deze zone gaan sluiten gaat het waarschijnlijk vrij snel lelijk worden en houden wij rekening met $34.000 en lager scenario’s.CryptoCoinTalk houdt je dagelijks op de hoogte van de koersontwikkelingen in de markt. Wil jij meer leren over traden en technische analyse of wil je kant en klare calls volgen? Join dan ons Telegram kanaal en klik hier of bezoek onze website door hier te klikken.

CryptoCoinTalk logo white

CryptoCoinTalk. Het alles-in-1 platform om te beginnen met traden op de cryptomarkt.