Wat is Risk to Reward Ratio (RRR) en hoe belangrijk is het?

We kunnen niet vaak genoeg benadrukken hoe cruciaal het is om aan gedisciplineerd risicomanagement te doen. Risicomanagement bestaat uit verschillende facetten. Eén van de facetten die voortdurend terugkomt in onze strategie is de Risk Reward Ratio (RRR).


We kunnen niet vaak genoeg benadrukken hoe cruciaal het is om aan gedisciplineerd risicomanagement te doen. Risicomanagement bestaat uit verschillende facetten. Eén van de facetten die voortdurend terugkomt in onze strategie is de Risk Reward Ratio (RRR). In deze blog laten we je zien wat de kracht is van het toepassen van dit facet.

Een voorbeeld: Een trader gebruikt een 1:3 RRR voor alle trades. De trader verliest 7 trades, wint slechts 3 trades en is toch winstgevend. Hoe is dat mogelijk? Lees snel verder!

Wat betekent een 1:3 RRR?

Bij een 1:3 RRR is je Risk (stoploss) 1 en je Reward (target 1) 3. Een winstgevende trade levert dus 3 keer zoveel op als een verliezende trade. Een voorbeeld: een trade met een risico (Risk) van $100, levert $300 op (Reward). Dit betekent ook dat een tradesetup met een stoploss (Risk) van 1%, minimaal 3% winst (Reward) oplevert als target 1 wordt bereikt. Een tradesetup met een stoploss van 2% levert 6% op na het bereiken van target 1, enzovoort.


Definitie van risico (Risk)

Een risico van $100 betekent niet dat je positiegrootte $100 is. Het betekent namelijk dat je $100 verliest als je wordt uitgestopt. De meeste traders riskeren 1% van het totale tradeportfolio per trade. Iemand met een tradeportfolio van $10.000 verliest dus maximaal $100 als de stoploss wordt getriggerd. In dat geval mag je bij een tradesetup met een stoploss van 5% niet je hele portfolio inzetten. 5% verlies op $10.000 is namelijk $500. Dat is $400 teveel! Hoe zorg je ervoor dat je nooit meer dan 1% van je portfolio per trade verliest? Hiervoor gebruik je “position sizing” oftewel positiegrootte.


Position Sizing

Als je je stoploss percentage weet, dan kun je je positiegrootte berekenen door je tradeportfolio te delen door het stoplosspercentage.

Positiegrootte = Tradeportfolio/Stoplosspercentage.

Dus voor het eerder genoemde voorbeeld: $10.000 (tradeportfolio) / 5 (stoploss percentage) = $2.000. Een 5% stoploss op een positiegrootte van $2.000 betekent $100 risico, klopt helemaal!

Nog één voorbeeld:

Je hebt een tradesetup gevonden met een stoploss van 2%. Je kunt dus niet met je hele tradeportfolio een positie innemen. Je deelt je tradeportfolio door het stoplosspercentage: $10.000/2 = $5.000. Een 2% stoploss op een positiegrootte van $5.000 betekent $100 risico.

Conclusie

De meeste traders riskeren niet meer dan 1% van hun tradeportfolio per trade. Je berekent je positiegrootte door je tradeportfolio te delen door het stoplosspercentage van je tradesetup. RRR en Position Sizing zijn beide onderdeel van risicomanagement. Risicomanagement is van essentieel belang voor elke winstgevende trader.


CryptoCoinTalk houdt je dagelijks op de hoogte van de koersontwikkelingen in de markt. Wil jij meer leren over traden en technische analyse of wil je kant en klare calls volgen? Join dan ons Telegram kanaal en klik hier of bezoek onze website door hier te klikken.

CryptoCoinTalk logo white

CryptoCoinTalk. Het alles-in-1 platform om te beginnen met traden op de cryptomarkt.